Historie

Home / Historie
Dirjan coacht tijdens het eerste seizoen van Korfbalschool Grou.

Oprichting 

Korfbalschool Grou is in 2015 opgericht door Dirjan Bouma. Dit deed hij in verband met zijn studie aan het CIOS in Heerenveen. Destijds bestond de Korfbalschool uit twaalf talentvolle D-pupillen van vier verschillende clubs uit Friesland. Het doel hiervan was om spelers met vergelijkbare niveaus bij elkaar te zetten en op deze manier klimaat te kweken waarin niemand voor elkaar onder doet en er van elkaar geleerd wordt. De pupillen volgden in de loop van 2016 tien trainingen en sloten af met een oefenwedstrijd tegen Heerenveen D1, uitkomend in de D-hoofdklasse.

Een vervolg blijkt onvermijdelijk

E(en) keer extra krijgt hulp van OKO/Bies.

De Korfbalschool bleek een grandioos succes waardoor een vervolg onvermijdelijk was. Dirjan gaf dit vervolg vorm door een geheel nieuwe variant genaamd E(en) keer extra. Hierdoor kregen ook E-pupillen in het najaar van 2016 de kans om één keer per week extra te trainen. Twintig E-pupillen gingen samen deze uitdaging aan. Inmiddels was het voor Dirjan niet meer haalbaar om alles in zijn eentje te organiseren. Daarom schakelde hij de hulp in van een aantal korfbalvrienden van Mid-Fryslân. Martijn de Bruin, Abe Schippers, Harm Smit en Marije Visser zouden samen met Dirjan en talloze andere korfballers, die uit allerlei plekken uit Nederland werden ingevlogen, de E-pupillen een aantal trainingen intensief begeleiden. Vooralsnog heeft E(en) keer extra geen vervolg gekregen, maar dit wordt in de toekomst zeker niet uitgesloten!

Korfbalschool Grou maakt geschiedenis op het wad.

Geschiedenis schrijven 

In het voorjaar van 2017 was het tijd voor een vervolg op het talententeam uit 2016. Het aantal spelers zou van twaalf uitgebreid worden naar 24, verdeeld in een team van twaalf D’s en een teams van twaalf C’s. Voor het eerst zullen er naast Friese spelers ook spelers uit Groningen gekozen worden voor de talententeams. Ook het programma krijgt een aantal aanvullingen. Zo werd er naast de normale trainingen een oefenwedstrijd gespeeld, was er een videoanalyse, kregen de spelers gasttrainingen van onder andere Erwin Zwart, Gerald Aukes en lokale korfbalheld Marvin Smorenburg.

Korfbalschool Grou wint de 1e editie van de North League.

Ook gingen de spelers en trainers op een bijzonder avontuur. Iedereen stond namelijk om vier uur s’ochtends om geschiedenis te schrijven. Zij zouden namelijk voor het eerst in de geschiedenis gaan korfballen op het wad. Dit werd voor de deelnemers een onvergetelijke ervaring! Het korfbalschoolseizoen werd afgesloten met een speciaal in het leven geroepen toernooi genaamd: ‘ North League’. Hierin namen zes topteams uit het noorden van Nederland het op tegen onze Korfbalschoolteams. Uiteindelijk weten de C’s van Nic uit Groningen en onze eigen D-pupillen deze eerste editie op hun naam te schrijven.

Meer talenten 

Henk Jan Mulder is op bezoek bij Korfbalschool Grou.

Ook in 2018 en 2019 zullen er weer diverse talenten zijn die bij Korfbalschool Grou komen trainen. 24 C-aspiranten starten in het voorjaar met hun trainingen. Het programma uit 2017 bleek doeltreffend en veranderd dus vrijwel niet in opzet. Het bijzondere avontuur op het wad krijgt een vervolg doordat er in Zwolle in een trampolinepark wordt gekorfbald. De 2e editie van de North League verloopt voor de Korfbalschool iets minder voorspoedig, AVO  uit Assen en KV Drachten gaan er met de beker vandoor!

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen geeft Martijn aan dat hij niet meer elke week trainen bij de korfbalschool zal geven. Daarom wordt er gezocht naar versterkingen en deze wordt gevonden in Anco van Gorkum (Mid Fryslân), Rudmer van Kammen (toen: Mid Fryslân, nu: CSL) en Jorn Welling (LDODK). In het voorjaar van 2019 staan er 24 C’s klaar voor een nieuw korfbalschoolseizoen. Zij krijgen naast de normale trainingen een gasttraining van de hoofdtrainer van LDODK: Henk Jan Mulder en nemen deel aan de derde editie van de North League. Net als in 2018 weet de korfbalschool niet eerste te worden. LDODK uit Gorredijk en OKO/Bies uit Opende schrijven deze editie op hun naam. Het seizoen wordt afgesloten met een korfbaltraining die plaatsvindt in het zwembad van camping t’ Hop in Wijckel. Dit blijkt naast erg zwaar ook heel erg leuk!

Er wordt na de zomer van 2019 achter de schermen alweer hard gewerkt aan een nieuw korfbalschool-seizoen. Dit levert echter vertraging op als gevolg van het Corona-Virus. In augustus 2020 start dan eindelijk het vijfde seizoen van Korfbalschool Grou.

Online korfballen 

Korfbalschool Grou start in maart 2020 met het aanbieden van online korfbal-trainingen. Vanaf 20 maart is de eerste online-training korfbal training van Nederland te bewonderen. Hierdoor kunnen korfballers vanuit eigen tuin of straat wanneer ze maar willen een training volgen. Het enige wat je nodig hebt is: je telefoon, een korf, een bal, pionnetjes en een scoreformulier en je kunt aan de slag!

Korfbalkamp Fryslân 

Abe geeft trainen tijdens Korfbalkamp Fryslân.

In de winter van 2016 start Karl van Vleeren met het opzetten van een korfbalkamp wat in de zomer van 2017 moet gaan plaatsvinden. Hij schakelt hiervoor de hulp in van Korfbalschool Grou. Dirjan en Abe geven trainingen en bedenken activiteiten waardoor de 1e editie van Korfbalkamp Fryslân een succes wordt. In de jaren die daarop volgen zal Korfbalkamp Fryslân een terugkomende bezigheid voor de trainers van de Korfbalschool blijven. Naast Dirjan en Abe draagt ook Marije bij aan de 2e editie van het kamp in de zomer 2018. Ook Anco zal zich in 2019 ,wanneer het kamp voor de derde keer georganiseerd wordt, bij het team van Korfbalkamp Fryslân voegen. Zo ontstaat er langzamerhand een aanhoudende samenwerking tussen Korfbalschool Grou en Korfbalkamp Fryslân, die hopelijk nog lang blijft voortduren!

Het Grote Korfbalboek 

Een bladzijde uit Het Grote Korfbalboek

Korfbalschool Grou komt in de zomer van 2018 met het idee om hun trainingsvormen te gaan delen met andere korfbaltrainers onder de naam ‘Het Grote Korfbalboek’. Het idee is om aan de hand van korte video’s met voorbeelden op YouTube worden verschillende korfbaloefeningen uit te leggen. De eerste video hiervoor verschijnt op 15 juli 2018 en dit blijkt meteen een schot in de roos te zijn. In de maanden die daarop volgen verschijnen er wekelijks nieuwe video’s met oefeningen. Het Grote Korfbalboek wordt ook opgepikt buiten Nederland en dit leidt ertoe dat Dirjan gevraagd wordt om trainen te geven in Hongarije. In juli van 2019 reist hij naar het WK onder 15 af wat in Hongarije plaatsvindt en geeft hier enkele trainingen aan de spelers uit de nationale selecties. In het begin van 2020 zitten velen noodgedwongen thuis vanwege het Corona-virus dus worden er ‘Korfonachallenges’ bedacht die thuis uitgevoerd kunnen worden. Vele korfballers delen video’s van zichzelf terwijl ze de challenges uitvoeren.